Mennesket – som har gitt seg selv det ærefulle artsnavnet
sapiens for klokskap, endrer nå Jordens overflate, klima og livsformer i langt større grad enn hva naturlige prosesser gjør. Også mennesket endres, og mye kan tyde på at mennesket ved sine handlinger er i ferd med å gjøre seg selv «hjemløst».
Skal mennesket kunne løse utfordringene Jorden og mennesket står overfor i antropocen, menneskets tidsalder, må det først av alt forstå sin egenart – hvorfor det gjør som det gjør. I denne prosessen vil mennesket måtte gjenfinne seg selv som et motsetningsfullt dyr, Homo sapiens alienus – det kloke, hjemløse og fremmedgjorte dyret.
I boken diskuteres hvordan og i hvor stor grad fagfelt som biologi, filosofi, medisin, psykologi og sosiologi kan bistå mennesket med å gjenfinne seg selv – til å finne ut hvem det er, og hvorfor det er blitt som det er, og ved det legge premisser for hvordan det skal finne veien videre.
Elling Ulvestad er avdelingssjef ved Mikrobiologisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus, og professor i medisin ved Universitetet i Bergen. Han har tidligere skrevet bøkene Defending life og Mennesket og mikrobene.