Å leve på lånt begjær handler om forbrukersamfunnet og hvordan dette opprettholdes og videreføres.
Knut Kolnar undersøker hvordan markedskulturen skremmer oss med skammen ved ikke å passe inn og spiller på sosialt stigma og status, og tilbyr oss ulike identitetskonsept gjennom fenomen som cool, mote, kropp og skjønnhet.
I en tid opptatt av miljø og bærekraft tar boken også opp hvordan et fenomen som planlagt foreldelse fungerer som forbrukersamfunnets skjulte motor og sørger for at produktene enten går i stykker eller går ut på dato og blir erstattet av nye.
I ulike filosofiske beretninger belyses velstandens paradoks: hvorfor så mange opplever livet som relativt meningsløst, halvtomt, strevsomt, og uten gnistrende klarhet og dyp eksistensiell fylde, når alle forutsetninger for det gode liv i prinsippet er til stede.
Vår trang til uhensiktsmessig sammenligning blir forsterket gjennom reklamen, populærkulturen og våre sosiale medier. «De intime fremmede» gir retning på våre begjær og aspirasjoner og forteller oss hvor listen for våre forventninger til livet bør ligge.
Vi lever på lånt begjær. Vi lærer oss å gi opp vårt eget store begjær for å leve på de andres små begjær, i den tro at det er der livet er å finne. Det gjør veien til det gode og fulle liv til en unødvendig strabasiøs affære.