Bøker
Forfattere
Verk
Ingen treff
kommer R for alle
Språk
Bokmål
Format

E-bok

Heftet

Bestill vurderingseksemplar
For lærere, fagansvarlige og forelesere
499,-
Forventes utgitt 23.07.2024

Vi åpner for forhåndskjøp 180 dager før planlagt utgivelsesdato.

R for alle
Innføring i programmering for kvalitative fag

R for alle er en innføringsbok i programmeringspråket R for humanister og samfunnsvitere. Den er for deg som vil lære å programmere litt, men som ikke har behov for å gå dypt inn i informatikkens eller statistikkens verden. Kanskje er du student på et humaniorafag, kanskje er du journalist, kanskje er du pensjonist som driver slektsforskning. Du har prøvd deg litt på koding tidligere, men falt av fordi læremateriellet var innrettet mot kvantitativ metode og dermed lite relevant for deg.

Denne boken gir en lettfattelig innføring i R med fokus på håndfaste, nyttige verktøy som du umiddelbart kan ta i bruk i ditt arbeid. Du vil lære å lage diagrammer, tegne egne kart, skrape nettsider, trekke ut tekst fra bilder, bygge nettsider, samt å analysere tekst, bilder, lyd og video på spennende nye måter. Eksemplene er hentet fra vikinghistorie, islandsk geografi, skandinavisk kvinnekamp, norske partiprogrammer, nazistpropaganda fra 1941, 1880-tallskunst og tidlige norske komponister. Boken innfører gradvis mer avanserte teknikker på en pedagogisk måte og er akkompagnert av en R-pakke som gjør det lett å laste ned eksempelkode. Boken egner seg både for fullstendige nybegynnere og for deg som allerede har programmert en stund.

Thomas Hegghammer er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oxford, hvor han blant annet underviser i programmering for kvalitativ forskning. I tillegg til sin forskning på militant islamisme har han publisert artikler om optisk karaktergjenkjenning og laget R-pakken `daiR`.

«R for alle bør være obligatorisk metodepensum for alle norske studenter innen samfunnsvitenskap og humaniora. På en lettlest, morsom og pedagogisk måte åpner boka øynene for alle mulighetene til ny kunnskap som ligger i koding og dataanalyse. Også etablerte forskere kan ha stor nytte av denne boka for å utforske nye muligheter i egen forskning og undervisning.»
- Jonas Stein, førsteamanuensis i statsvitenskap, UiT - Norges arktiske universitet

 

«Er data science metoder relevante for humaniora og samfundsfag? R for alle efterlader ingen tvivl om at svaret er ja. Bogen dækker samtlige centrale dele af moderne samfundsvidenskabelig data science, men er samtidig så tilgængelig at alle kan begynde her. Med sin baggrund som historiker har Thomas Hegghammer det perfekte afsæt for at introducere studerende fra humaniora og samfundsfag til de endeløse analytiske muligheder R åbner.»
- Frederik Hjorth, førsteamanuensis i statsvitenskap, Københavns Universitet

 

«R for alle er en grundig, velskrevet og nyttig bok for alle som vil lære seg å bruke R for å arbeide med data. Boka er rik på eksempler, og viser med både enkle og mer avanserte metoder hvordan man kan analysere tekst, bilder og lyd digitalt. Hegghammer leder leseren pedagogisk gjennom hele boka, fra innføring i datamaskiners oppbygging og det første oppsettet til bruk av APIer og store språkmodeller.»
- Yngvil Beyer, seksjonsleder, Nasjonalbibliotekets labratorium for digital humaniora


Forfattere:
ISBN:
9788245036862
Utgitt:
Utgave:
1
Sider:
464
Verk:
Metode
R for alle